زمین لغزش
زمین لغزش
زمین لغزش
رانش زمین

زمین لغزش

زمین لغزش در واقع یک پدیده مخرب طبیعی است و باعث خسارات جبران ناپذیری می شود که دفع آنها مستلزم وقت و هزینه هنگفتی است.  ارتفاعات ایران در رشته کوه البرز و زاگرس مناطق بسیار خوش آب و هوا برای ساخت ویلا و مناطق تفریحی می باشد. اما خطرات زیست محیطی که عمده ترین آن رانش و لغزش زمین می باشد تا کنون سازه ها و ساختمان های زیادی را با خسارات جدی رو برو کرده است و موجب هدر رفت سرمایه ها شده است.

مواردی که قبل از خرید زمین در ارتفاعات و ساخت منازل مسکونی باید بدانید:

  • شناسایی ضخامت و عمق لایه های خاک و سنگ
  • شناسایی نقاط ضعف و شکستگی های زیرسطحی زمین و ارزیابی گسترش آنها
  • بررسی و شناسایی مسیرهای نفوذ آب به لایه های زیرین در زمان بارش ها
  • شناسایی و بررسی وجود لایه های مستعد لغزشی مانند لایه های رسی و مارنی

عدم توجه به این موارد می تواند سرمایه گذاری شما را با خطرات جدی مواجه کند. لذا توصیه می گردد قبل از اقدام به خرید زمین و ساخت و ساز در دامنه های شیب دار، لایه های زیرسطحی به طور کامل بررسی گردد.

با این مطالعات و شناخت لایه های زیرسطحی تمام فاکتورهای به وجود آورنده لغزش شناسایی می شود. و شما می توانید با اطمینان خاطر تصمیم نهایی را در مورد خرید زمین و احداث منازل مسکونی بگیرید. همچنین در زمین ها و ساختمان هایی که لغزش در آنها رخ داده است با شناسایی لایه های زیرین تحت تاثیر ، شکستگی ها و مسیرهای اصلی نفوذ آب به لایه های زیرین، راهکارهای مناسب جهت تثبیت لغزش را طراحی نمود.

ما با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا که شامل روش های ژئوفیزیکی، سنجش از دور، هیدروژئولوژیکی و ژئوتکنیکی می باشد، فاکتورهای موثر در ایجاد لغزش را مورد ارزیابی قرار می دهیم. این روش اطلاعات کامل و دقیقی از ساختارهای سطحی و زیرسطحی زمین مورد نظر  در اختیار ما قرار می دهد.

واضح است که هزینه این بررسی ها و مطالعات به مراتب کمتر از خسارات ناشی از تخریب زمین، سازه ها و منازل مسکونی می باشد.   

شرکت ما پروژه های متعددی را در اکثر استان های کشور از جمله : آذربایجان شرقی، سمنان، مازندران خوزستان ، کرمان ، اصفهان، زنجان ، قزوین ، خراسان شمالی و استان های شرق کشور انجام داده است.

     * دریافت مشاوره رایگان *

زمین لغزش چیست ؟

زمین‌لغزه یا زمین‌لغزش یا رانش زمین به حرکت لایه‌های رسوبی غیر متراکم و متراکمی بر روی سطح شیب‌دار که ناپایدار شده‌اند حال به دلایل متفاوت مانند زمین لرزه وقوع باران های شدید یا سستی خاک در اثر فرآیند راه‌سازی و جاده سازی به سمت پایین را گویند. عامل حرکت توده رسوبی، نیروی جاذبه، زلزله، جاده‌سازی، باران شدید یا فشار منفذی سیالات، سبک‌سازی پایین دست توده و بسیاری عوامل دیگر است. حرکت نزولی در رانش زمین ممکن است بسیار کند رخ دهد (تنها چند میلی‌متر در سال) یا با سرعت بسیار بروز کند و تأثیرات مصیبت‌باری به جای بگذارد. رانش زمین حتی می‌تواند در بستر دریا و زیر آب رخ دهد و امواج جزر و مدی به وجود آورد که باعث تخریب در مناطق ساحلی شود. این رانش‌ها را رانش زمین زیردریایی می‌گویند. رانش زمین ممکن است به علت زلزله، فعالیت آتشفشانی، تغییرات آب‌های زیرزمینی، به هم خوردن یا تغییر شیب زمین رخ دهد. اما مهمترین عامل دخیل در رانش زمین را میتوان بارانهای سیل آسا دانست.

انواع زمین لغزش ها

به طور کلی زمین لغزش‌ها را می‌توان بر اساس نوع حرکت و مواد، به ۷ دسته‌ی مختلف تقسیم کرد؛ در زیر به مرور هر یک از انواع زمین لغزش می‌پردازیم.

انواع زمین لغزش

۱- افتادن یا سقوط سنگ (Rock fall)

افتادن سنگ عبارت است از جدا شدن قطعات سنگی در امتداد سطوح شکستگی‌های اصلی که طی آن قسمت‌هایی از توده‌ی سنگ از ارتفاع بالا به پایین سقوط می‌کنند. حرکت قطعات معمولاً سریع انجام می‌شود و سطوح جداشدگی اغلب به صورت صاف و صیقلی باقی می‌ماند. ابعاد قطعات سنگ بر مبنای فاصله جداشدگی‌ها قابل ارزیابی می‌باشد.

سقوط سنگ (Rock fall)

۲- واژگون شدن سنگ (Rock Topple)

در این نوع از رانش زمین، قطعات سنگ به صورت ستونک‌هایی از توده اصلی جدا شده و سقوط می‌کنند. واژگون شدن سنگ در خلاف جهت شیب لایه‌بندی صورت می‌گیرد. این پدیده در دیواره‌های مرتفع سنگی رودخانه کن در شمال غرب تهران در حد فاصل کن به سولقان در ماسه سنگ‌های توفی به خوبی مشاهده می‌شود. ابعاد ستونک‌های سنگی با توجه به وضعیت شکستگی‌ها ارزیابی می‌شود.

واژگون شدن سنگ (Rock Topple)

۳- لغزش سنگ (Rock slide)

در این نوع از رانش زمین، لغزش سنگ عمود بر امتداد سطوح لایه‌بندی و در جهت بزرگترین شیب لایه انجام می‌شود. سطح لغزش در این نوع گسیختگی صفحه‌ای است؛ ولی در سنگ‌های به شدت خردشده دایره‌ای می‌باشد. با توجه به فواصل شکستگی‌ها ابعاد قطعات سنگی لغزش یافته متفاوت خواهد بود. وقوع این پدیده در جاده خرم آباد به اندیمشک در شمال ملاوی در سنگ آهک‌های آسماری-شهبازان در سال ۱۳۷۴ موجب مسدود شدن جاده شد که خوشبختانه تلفات جانی نداشت.

لغزش سنگ (Rock slide)

۴- لغزش خاک (Soil slump)

پدیده ی لغزش در توده‌های خاک همانند توده‌های سنگی با یک سطح گسیختگی همراه است که آن را سطح لغزش می‌گویند. در خاک‌ها اگر گسیختگی چرخشی یا دورانی باشد، سطح لغزش دایره‌ای شکل خواهد بود ولی اگر گسیختگی از نوع انتقالی باشد، سطح لغزش لغزش صفحه ای می‌باشد. با توجه نوع دانه‌بندی خاک و چگونگی ارتباط خاک با سنگ کف و نیز با درنظر گرفتن وضعیت شکستگی‌های موجود در سنگ کف سه نوع لغزش ممکن است اتفاق بیفتد:

لغزش در خاک‌های ریزدانه: در این نوع از رانش، سطح لغزش از میان خاک‌های ریزدانه عبور می‌کند.

لغزش در خاک‌های درشت دانه: در این نوع رانش، سطح لغزش از میان خاک‌های درشت دانه عبور می‌کند.

لغزش در خاک و سنگ کف: در این نوع رانش، سطح لغزش از میان خاک و سنگ عبور می‌کند. در چنین شرایطی لغزش خاک و سنگ معمولاً با گسل خوردگی همراه است.

لغزش خاک (Soil slump)

۵- جریان خاک (Soil flow)

در صورتی که خاک‌های ریزدانه به خاطر جذب آب فراوان روان شده و تغییر مکان پیدا کنند، پدیده‌ی حاصل را خاکروانه یا جریان خاک می‌گویند. در این حالت سطح گسیختگی مانند آنچه که در لغزش‌های سنگی دیده می‌شود، وجود ندارد.

جریان خاک (Soil flow)

۶- جریان گلی (Mud flow)

در شرایط خاصی که خاک ریزدانه حالت کلوئیدی می‌گیرد و به صورت گل در می‌آید پدیده حاصل را گلراوانه یا جریان گلی می‌گویند. در چنین حالتی جذب آب حدود ۱۰۰% می‌باشد. جریان یافتن خاک معمولاً در دامنه‌هایی با شیب تند و متشکل از خاک‌های ریزدانه رخ می‌دهد.

جریان گلی (Mud flow)

۷- لغزش ترکیبی

این نوع رانش زمین حداقل ترکیبی از دو نوع زمین لغزش است. در این حالت، ممکن است در بالای رانش انجام شده لغزش خاک صورت گرفته باشد و در قسمت پایین خاکروانه یا گلرانه ایجاد شده باشد.

نقشه زمین لغزش ایران
انواع زمین لغزش
زمین لغزش
انواع زمین لغزش
محدوده زمین لغزش
محدوده زمین لغزش
زلزله
انواع زمین لغزش
جریان حاک
زمین لغزش
landslides-types
زمین لغزش
landslides-types

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *